Kennismaken – Deborah Patinama

Mooie worst en vleeswaren maken, dát is mijn passie

Patinama is een Molukse naam, ik ben  voor een kwart Moluks, maar wel geboren en getogen in Nederland. In Rotterdam om precies te zijn, 37 jaar geleden. Ik woon nu niet meer in Rotterdam, maar wel in de buurt. Sinds 4 jaar woon ik in Schiedam, samen met mijn vriendin Myrthe en onze hond, chihuahua Billy. Op mijn 16e ben ik in het leerlingstelsel Werken & Leren begonnen met de opleiding Detailhandel Verkoopmedewerker. Dat betekende 4 dagen in de week werken in de praktijk en 1 dag in de week naar school. 7 Jaar later ben ik geswitcht naar de opleiding winkelslager. Na een aantal baantjes bij de reguliere slager ben ik bij Theo (De Groene Weg) terechtgekomen, hij had een vacature voor worstmaker en dat was precies wat ik zocht.

De opleiding Meester Worstmaker heb ik gevolgd bij worstmeester Paul van Trigt, hij is worst- en vleeswarendeskundige en vanuit deze professie regelmatig juryhoofd,  arbiter en wedstrijdleider bij vakwedstrijden en productkeuringen. Ook is hij de auteur van  ‘Charcuterie’, zeg maar de  worstmakersbijbel . Bij hem heb ik met succes het diploma ‘Meester worstmaker’ gehaald, als 2e vrouwelijke worstmaker in Nederland!

Bij Theo kan ik fulltime worst maken, 4 dagen per week, 10 uur per dag. Ik maak o.a. verse worsten, gekookte worst, leverworst, patés, grillworsten, bloedworst en mortadella. Maar ook salami, deze maak ik op vrijdag zodat ze het weekend kunnen drogen in de droogkast. Na het weekend hangen ze nog een paar dagen aan de haak in de winkel om uit te harden, waarna ze verkocht kunnen worden. Ik werk in zekere zin achter de schermen bij Theo, heb mijn eigen ‘tokootje’ binnen De Groene Weg. Ik regel alles zelf, inkoop, planning etc. De klanten zien mij dan wel niet maar ik krijg vaak complimenten over de producten die ik maak. Bezig zijn met je handen en het proces om van vlees mooie vleeswaren en worstsoorten te maken, dat is mijn passie.