DE GROENE PASSAGE IS JARIG!

25 JAAR GROEN!

De Groene Passage viert dit jaar een jubileum! Al 25 jaar vormen we een uniek samenwerkingsverband tussen gelijkgestemde ondernemers die gezamenlijk een duurzame lifestyle nastreven voor mens, dier en planeet. We hebben dus een feestje te vieren en dat doen we graag met elkaar; met onze klanten, met onze leveranciers en met onze medewerkers binnen de Groene Passage.

We trappen dit jubileumjaar af met een grote buitenmarkt op zaterdag 25 juni van 10-17u. Een festijn vol proeverijen, muziek, gezelligheid en mooie aanbiedingen. En er valt ook iets te winnen, in elke BIOscope van dit jaar maak je kans op mooie prijzen als je de jubileumpuzzel oplost.

Check regelmatig onze website, we houden je graag op de hoogte van alle activiteiten!

25 JAAR GROEN

Hoe is ’t begonnen

In 1993 tijdens het 5-jarig bestaan van Gimsel (toen nog gevestigd op de Botersloot in Rotterdam) ontstonden de ideeën voor een groen winkelcentrum. Het schuin tegenover gelegen oude spaarbank gebouw kwam leeg en zo raakte we in gesprek met Zadelhoff, de toenmalige eigenaar van het pand. Met Europees subsidiegeld vanuit de gemeente zijn we toen een onderzoek gestart om de haalbaarheid van het project te toetsen. In samenwerking met aanverwante partijen, maar ook grote bedrijven zoals de Bijenkorf e.d.

De groep geïnteresseerden bestond uit ruim 30 potentiele deelnemers waarmee we uiteindelijk een stichting oprichten die het project moest gaan trekken. Noorderlicht architecten heeft onderzoek gedaan naar de verbouwingsmogelijkheden van het gebouw. Daarnaast onderzochten we de organisatorische mogelijkheden waarin ook de discussie speelde of het een warenhuis of een winkelcentrum moest worden… Uit het bouwkundige onderzoek kwam naar voren dat de benodigde financiële middelen voor de potentiele deelnemers niet haalbaar waren. We hebben toen het pand laten vallen maar niet het plan. De zoektocht vervolgde en er werd uitgekeken naar een geschikt pand met behapbare investeringen.

Toen kwam Stam wonen leeg te staan aan de Mariniersweg, die verhuisde naar het Alexandrium en vroeg de huidige huurbaas of dat niet wat voor ons was. Na inventarisatie bij de potentiele deelnemers bleef er een groep van 9 bedrijven en projecten over die mee wilden doen.

DE ONTWIKKELING VAN DE GROENE PASSAGE

In vogelvlucht

1997 De Groene Passage wordt officieel geopend door Ria Bekkers, toen partijvoorzitter Groen Links. Ook winnen we de prijs voor innovatieve samenwerkingsprojecten in Rotterdam.

2001 Plaatsing kunstwerk de Boom met warme hand, gemaakt door Hans Lemmen. Ook opent dit jaar Schoonheidssalon Aditi.

2005 Uitbreiding pand met verhuizing van de Groene Weg slagerij naar nummer 33 en vergroting van Gimsel. Verbouwing Bio-café Lunchroom naar Spirit.

2010 Verbouwing Gimsel met nieuwe broodafdeling en eigen patisserie van Spirit, nieuwe dichte groente- & zuivelkoelingen.

2012 Himalaya stopt en boekwinkel Labyrint start. Wereldwinkel verhuist naar beneden en Van Binnen krijgt een interne doorgang. De groenteafdeling en de servicebalie van Gimsel worden vernieuwd. Het Oost West Centrum krijgt een upgrade en de hoofdingang van de Groene Passage krijgt een tochtportaal en groenwand.

2013 De World Peace Flame krijgt een plek in de Groene Passage en daarmee een definitieve plek in Rotterdam.

2014 De Groene Passage ontvangt de titel ‘Fairtrade Winkelcentrum’ uit. We zijn daarmee het eerste Fairtrade winkelcentrum in Nederland.

2015 Oost West Centrum Rotterdam krijgt nieuwe naam, een totale restyling en wordt omgedoopt tot Gimsel Academy.

2016 Kunstwerk de Boom krijgt een ingegraveerde tegel passend bij de rest van de kunst in Rotterdam. Labyrint stopt en een gedeelte van het assortiment wordt ondergebracht bij Gimsel.

2018 Verbouwing drogisterij en wijnafdeling van Gimsel.