
Ze kenden elkaar uit het welzijnswerk….waren in een vorig leven al collega’s en deelden de interesse voor de relatie van voeding en welzijn. Frans Saat, Marja Verroen en Jan van de Sande werkten in het Oude Westen van Rotterdam en organiseerden toen in 1985, in samenwerking met de toenmalige Zonnemairewinkel in de Middellandstraat kooklessen, excursies en informatiebijeenkomsten. Er werd in die tijd fors bezuinigd in het welzijnswerk en hun banen kwamen op de tocht te staan.
Een goed moment voor een koerswijziging. Vanuit de samenwerking met de Zonnemairewinkel groeide het plan om een nieuwe winkel op te zetten. De wens ging uit naar een biologische ‘supermarkt’ met een restaurant en een educatief centrum. Eerdere initiatieven hadden het nog niet gered in Rotterdam, maar deze pioniers waren er van overtuigd dat de natuurvoeding haar alternatieve karakter moest afschudden om bij een breder publiek in de smaak te vallen. Een vakdiploma was toen nog een vereiste, dus Frans volgde de opleiding voor Natuurvoedingswinkelier aan de Kraaybekerhof in Driebergen. Uit oriënterende gesprekken met de toen nog jonge Triodosbank, werd geadviseerd aan te sluiten bij de Gimsel –franchiseketen. Het opzetten van een restaurant werd ten zeerste afgeraden en in plaats daarvan werd een combinatie met een vestiging van De Groene Weg Slagerijen voorgesteld, in Utrecht al heel succesvol gebleken.
Het pragmatisme won het van de droom…ze investeerden hun kleine spaarbudget en vonden een aantal vrienden en familieleden die garant wilden staan. Gestart vanuit 0, met behoud van een kleine WW-uitkering en met de gratis hulp van een aantal vrienden als medewerkers ontwikkelde de nieuwe winkel zich heel goed. Na een jaar konden de eerste medewerkers worden uitbetaald en na anderhalf jaar gingen ze ook zelf wat verdienen.