Kennismaken – Ilonka Cirk

Mijn hart ligt bij het lesgeven

Ik ben Ilonka Cirk, natuurvoedingskok, -therapeut en kookdocent bij Gimsel Academy. Naast de kooklessen bij Academy, verzorg ik ook lessen over gezonde voeding, natuur, moestuinieren en kooklessen op scholen. Voeding is voor mij een dagelijkse schakel tussen ons en de natuur, ieder seizoen geeft ons precies wat we nodig hebben. In de zomer oogsten we meer afkoelend voedsel en in de winter juist meer verwarmend. Het eten uit eigen streek en het seizoen zorgt ook nog voor een kleinere ecologische voetafdruk.

In 2011 ben ik gestart met de opleiding tot Natuurvoedingskok en -therapeut. Vanaf 2015 mocht ik meegelopen met Marja Verroen, een enorm leerzame tijd waar ik erg van heb genoten. En inmiddels heb ik het stokje van haar overgenomen. In mijn vrije tijd werk ik graag in mijn tuin waar ik groente en eetbare (wilde) kruiden kweek. Ik woon samen met mijn partner Arie en onze kinderen. Zoon Sem is cameraman, dochter Floor gaat komend jaar voeding en diëtiek studeren en treedt dus een beetje in mijn voetsporen.

Ik vind de Groene Passage echt een fijne plek om te werken. Alle neuzen wijzen dezelfde kant op, ik voel me onder gelijkgestemden wat de zorg voor ons milieu en de aarde betreft. In de afgelopen tien jaar is er wel het een en ander veranderd, ten goede hoor! Zo zie ik steeds meer jonge mensen in de opleiding en de cursussen. Hoe kook ik gezond voor mijn jonge gezin, welke voeding kies ik in welk jaargetijde. Ik heb cursisten die specifiek op zoek zijn naar kennis over voeding, maar ook mensen die er hun geld mee willen gaan verdienen.