Kennismaken – Carlo Berg

De wereld komt samen
in Spirit

Als je een regelmatige bezoeker bent van Spirit zul je mij vast wel kennen. Ik ben Carlo Berg, werkzaam in de bovenkeuken en verantwoordelijk voor het buffet. Vijf maal per week begint mijn dag om 6.30 uur met het klaarzetten van het buffet. Daarna zorg ik ervoor dat het continu is aangevuld en het er op ieder moment goed verzorgd uitziet. Gasten denken vaak dat ik al dat heerlijke eten uit de kleine bovenkeuken tover. Maar in de benedenkeuken werkt een heel keukenteam elke dag hard om al dit lekkers voor te bereiden. In 1995 begon ik in Venray als ober in een café-brasserie en totdat ik naar Rotterdam kwam in 2000 ben ik, in binnen-en buitenland, kelner en gastheer geweest in de bediening. Mijn passie is gastheerschap, het mensen naar de zin maken en de persoon zijn tussen keuken en gast. Het contact met de gasten maakt mijn werk mooi. Soms kan persoonlijke aandacht echt een verschil maken en kan een praatje wonderen doen. Maar ook de korte vluchtige gesprekken, een aai over de bol van een kindje wat hier vaak komt.

Het vroege opstaan is voor mij geen probleem. Vanuit de keuken waar ik werk kijk ik op het plein en kruispunt uit. Ik vind het mooi om de stad te zien ontwaken, mensen die in beweging komen. Ik ben een levensgenieter, zeg maar bourgondiër. Lang tafelen, lekker koken voor mezelf of voor vrienden, goede gesprekken, dat typeert mij. Ik ben echt een natuurmens en ga vaak het bos in, rust en ruimte, de stilte opzoeken en opladen. Naast wandelen ga ik graag naar musea, het theater, naar dansvoorstellingen en bezoek ik concerten. Schilderen is ook een passie van mij, abstract in acryl.

Eten betekent voor mij een moment van rust, samen-zijn, van verbinding, een moment van in stilte met elkaar of alleen. Leuk om hierbij te vertellen is dat ik Vipassana meditatie heb gedaan; 10 dagen niet praten, praten verlegt immers de aandacht… het eten smaakte anders erna. Als je met aandacht eet smaakt het eten nou eenmaal veel beter.