Kennismaken – Janneke Spruijt

Ik hou gewoon van mensen

Ik ben Janneke Spruijt, getrouwd met Rob en samen hebben wij twee volwassen kinderen. Wij wonen in Rotterdam-Blijdorp, een fantastisch groene wijk van Rotterdam. Dicht bij het centrum en dus op de fiets naar mijn werk! Ik ben bedrijfsleider van De Fairtraide Cadeauwinkel (Wereldwinkel) binnen de Groene Passage. Lang geleden ben ik als vrijwilliger begonnen met het verkopen van fairtrade producten achter in de kerk in Rotterdam-Blijdorp. Toen er sprake was van het oprichten van een Wereldwinkel binnen de Groene Passage leek me dat geknipt voor mij.

Muziek is altijd in mijn leven geweest. Naast het werken in de winkel geef ik zangles en ben ik dirigent van diverse koren. Als klein kind leerde ik alt hoorn, saxofoon en orgel spelen. Rondom mijn 18e ontdekte ik het zingen en vanaf die tijd heb ik zang gestudeerd. Pas later kwam het dirigeren erbij.

De ongelijkheid in de wereld heeft mij altijd tegen gestaan en ik heb altijd het gevoel gehad er iets aan te moeten doen, ook al is het maar een druppel op een gloeiende plaat. Je weet dat er mensen, dorpen, gemeenschappen zijn die blij worden omdat jij ze hebt geholpen bij een menswaardig bestaan en dat voelt goed! De wereldwinkel werkt met vrijwilligers. Het is fantastisch om met zo’n grote diversiteit aan mensen te werken en te proberen ze een leuke en nuttige vrijetijdsbesteding te bieden. Daarnaast is het voor veel medewerkers ook een springplank om weer in het “gewone” werkzame leven aan de slag te kunnen.

Wat ik fantastisch vind is dat fairtrade producten inmiddels gewoon goed zijn geworden. Ze liggen gewoon in de schappen van de grote winkelketens. Het zou mooi zijn als naast de levensmiddelen ook de andere producten zoals beelden, vazen, serviezen en noem maar op, gewoon bij elke winkel te koop zouden zijn. Dat is mijn droom voor de toekomst. Iedereen gelijk! Misschien een utopie, maar ik ga er voor!