Kennismaken – Marnix van Rossum

Van monnik naar meditatiebegeleider

Ik ben Marnix van Rossum, geboren in 1980 te Laren en opgegroeid in Hilversum. Ik heb 8 jaar in Amsterdam gewoond waar ik psychologie en filosofie studeerde en woonde zo’n 6 jaar in Azië in met name meditatiecentra en kloosters, waaronder een jaar of twee als boeddhistische monnik. Ik geef meditatieles voor verschillende niveaus bij Gimsel Academy; inzichtsmeditatie (vipassana-mindfulness) voor beginners en meditatie voor meer gevorderden waarin ook de persoonlijke psychologie en healing aan bod komen.

Toen ik enkele jaren mediteerde in een soort bliss zonder veel pijn, dacht ik al ver te zijn. Tot ik bij een klooster kwam in Thailand. De leraar zag wat ik deed in de meditatie zonder dat ik in zijn gezichtsveld zat. Op een bepaald moment tekende hij een bol in de grond. ‘Dit zijn de gemiddelde issues en emotionele ballast van een monnik in Thailand’ zei hij. ‘En dit ben jij’ en toen tekende hij een enorme bol, meer dan 10 x zo groot. Mijn geest was niet in balans, wist hij me in te laten zien. Later ontmoette ik een vrouw uit Malaysia die nu mijn partner is. Ze legde haar hand op mijn lichaam en zag oude trauma’s uit vorige levens. Die kwamen los met de meeste heftige emoties waarvan ik geen idee had dat die nog in mij leefden. Toen begon ik mezelf pas echt te leren kennen. Allerlei patronen en gewenningen werden duidelijk en ik kreeg ook meer zicht op wat ik diep in mijn hart wilde betekenen, doen of leren in dit leven.

Ik geef verschillende meditatiemethoden om met jezelf te kunnen werken. Niets is voor iedereen en altijd goed, is mijn mening. Uiteindelijk gaat het er om dat we bij ons hart kunnen komen, dat we ons minder laten leiden door wat de omgeving vindt over wie we moeten zijn of wat we moeten doen om ’goed mens te zijn’ maar dat we dichter bij onszelf kunnen komen. Bij een soort aangeboren potentieel, talent, of roeping. Als we van daaruit leven, dan ben ik van mening dat we minder psychische en lichamelijke klachten zullen hebben en gelukkiger kunnen leven.